Zpět

Lekár MUDr. Brizlák: Buď je výživa zdrojem našeho zdraví, nebo naopak původcem našich onemocnění

Jaké koření by nemělo chybět v naší kuchyni a které nám pomůže při hubnutí? O tom jsme si povídali s lékařem MUDr. Igorem Brizlákem, který se věnuje také ajurvédě.

Lékař MUDr. Igor Brizlák se specializuje na anesteziologii a intenzivní medicínu. 20 let pracuje také v záchranné zdravotní službě. K tomu se již více než 15 let zabývá také ajurvédou, tedy tradičním medicínským systémem, který pochází ze starověké Indie.

V rozhovoru prozradil, co brání lidem lépe porozumět sobě, jak na nás působí nesprávné stravovací návyky nebo negativní myšlení. Také to, co by nemělo chybět v našem jídelníčku, které koření bychom měli mít v kuchyni a které nám pomohou při hubnutí.


1. Mohli byste nám hned na začátek představit ajurvédu?

Ajurvéda je tradiční medicínský systém, který pochází ze starověké Indie. Vznikla před více než 3 000 lety jako součást védského poznání. Ájus znamená v sanskrtu život a véda je věda, je to tedy věda o životě a jeho zákonitostech.

2. Souhlasíte s tím, že ajurvéda je nauka o životě? Co vás na ní zaujalo?

Ajurvédě se věnuji již více než 15 let. Zaujala mě její systematičnost, hloubka poznání, schopnost pomoci člověku získat a udržet v životě rovnováhu, dlouhodobé zdraví, a to fyzické i psychické. Vše toto hluboké poznání zákonů, na kterých stojí náš život, dělá z ajurvédy skutečnou nauku, vědu o životě. 

3 principy – Váta (vzduch), Pitta (oheň) a Kapha (sliz) tvořené živly – prostor, vzduch, oheň, voda a zem – tvoří a řídí celý vesmír. V mikrokozmu našeho těla řídí funkce a tvoří strukturu našich buněk, tkání, orgánů a orgánových systémů. Kombinace těchto živlů u každého z nás určuje naše doshy – Váta, Pitta či Kapha. 

3. Cílem ajurvédy je lépe porozumět sám sobě. Co podle vašich dlouholetých zkušeností brání lidem, aby si lépe porozuměli?

Především je to ztracená schopnost vnímat své potřeby, vnímat své tělo. Ale také cítit signály, které nám tělo posílá již při té nejmenší nerovnováze, kterou si svým životním stylem, stravováním a psychickým nastavením v životě neustále vyvoláváme. Jsme odpojeni sami od sebe, od světa, ve kterém žijeme, jehož jsme však neoddělitelnou součástí. Nemůžeme si porozumět, když ignorujeme naši individuální zodpovědnost za svůj život a své zdraví

4. Jak na člověka působí, když má negativní myšlení nebo nesprávné stravovací návyky, jako například kouření či požívání alkoholu?

Všechny tyto negativní faktory vyvolávají nerovnováhu, narušují naše zdraví již na buněčné úrovni. Vedou k poškození našeho organismu, což nevyhnutelně časem vyústí do nemoci. Přičemž stejně jako negativa životního stylu ((ne)strava, nedostatek pohybu a zlozvyky) i naše myšlení podstatně ovlivňuje naše zdraví. Náš hormonální systém odráží míru našeho stresu, stejně jako způsob, jakým přistupujeme k životu, zda vnímáme život z lepší stránky, nebo je pro nás temným a smutným místem. Nové poznatky o mikrobiomu v našich střevech dokonce prokázaly, že lidé trpící depresemi mají jiný střevní mikrobiom než lidé, kteří jsou zdraví

5. Původ více než mnoha nemocí se skrývá v nesprávné životosprávě. Ajurvéda proto apeluje na zdravé stravovací návyky. Můžete nám přiblížit, co například doporučujete svým klientům, aby zařadili do svého jídelníčku a co aby vynechali?

U každého platí, že dostatek ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin, různá koření, hodnotné zdroje bílkovin – luštěniny, některé mléčné výrobky a kvalitní maso, již méně masné výrobky – mají tvořit základ naší stravy. Zejména vláknina, kterou přijímáme v ovoci, zelenině a celozrnných obilninách, je potravou pro bakterie tvořící náš střevní mikrobiom, svatý grál současné medicíny. 

To, jak je osídleno vaše tlusté střevo, je ovlivňováno naší stravou a to, co z ní produkují v našem střevě sídlící bakterie, významně ovlivňuje naše zdraví. Buď je výživa zdrojem našeho zdraví, nebo naopak původcem našich nemocí. Ajurvéda už tisíce let tvrdí, že naše zdraví a naše nemoci mají původ v našem střevě. Poznatky moderní vědy to pouze potvrzují. Vysoce zpracované, upravené a uměle dochucované potraviny, junk food (rychlé občerstvení), sladké nápoje – to všechno do zdravého jídelníčku člověka nepatří. Stejně tak strava nemá být monotónní, nemá obsahovat jen opakující se potraviny, má být pestrá, co nejpestřejší. 


6. Jak může ajurvéda pomoci lidem při hubnutí kromě apelu na zdravý jídelníček?

Především ajurvéda přistupuje ke každému vysoce individuálně, v medicíně je budoucností personalizovaný přístup. V ajurvédě se tento přístup uplatňuje již od jejího počátku. Každý jsme jiný, vše určuje naše individuální došická konstituce. 

Fyzika platí univerzálně – příjem energie (kalorií) musí být nižší, než je její výdej (méně jíst, více se hýbat). Jednotlivé konstituční typy – kombinace živlů – Vata, Pitta a Kapha se liší svým metabolismem. Vata má proměnlivý metabolismus, někdy má výraznou chuť k jídlu, jindy cítí slabší hlad. Lidé typu Pitta se vyznačují silným metabolismem, tráví výborně, často jedí těžká, zejména masná jídla. Kapha typ má metabolismus pomalý. Lidé této konstituce přibírají nejlépe a stojí je nejvíce námahy zhubnout a udržet si hmotnost. Musí důsledněji ve svém jídelníčku omezit – sladkosti, těstoviny, pečivo i tučné mléčné výrobky. Zejména sladká chuť jim velmi snadno a rychle přidá kilogramy.

7. V ajurvédě se považuje za malý přírodní zázrak kurkuma, která přináší zdraví a dlouhověkost. Také jste fanouškem kurkumy nebo upřednostňujete jiné koření nebo byliny?

Kurkuma svými vlastnostmi výrazně pomáhá v boji se zánětem, proto určitě má mít své zastoupení v naší kuchyni. Případně můžeme kurkumu užívat v podobě výživových doplňků. Je ale jen několik druhů přípravků, které obsahují kurkumu s dostatečnou biologickou dostupností. 

Černé pepř, dlouhé pepř (piper longum), zázvor, římský kmín (kumin), koriandr, fenykl, semínka hořčice, majoránka, bobkový list, oregano, chili – a mnohé další koření a kořenící směsi dokážou podpořit naše trávení a pomáhají dokonce i našemu mikrobiomu. 

8. Na závěr, jaké koření nebo byliny byste doporučil našim čtenářům, aby zařadili do svých jídelníčků, když chtějí zhubnout, a proč?

Semínka koriandru, kmínu (římského kmínu) a fenyklu v poměru 1:1:1 tvoří čajovou směs KKF. Úžasně podporuje trávení (trávicí oheň) u každého metabolického typu. Samotná semínka fenyklu podporují sílu trávení bez zvýšení elementu Pitta. Směs koření trikatu – černé pepř, dlouhé pepř a zázvor – pomáhá při hubnutí a pomáhá zbavit tělo toxinů z nevhodné stravy.

Zhubni s DaVe

Zhubni s DaVe
Redaktor DaVe

Tvoříme pro Vás obsah z kuchyně DaVe.

Lekár MUDr. Brizlák: Buď je výživa zdrojem našeho zdraví, nebo naopak původcem našich onemocnění

Jaké koření by nemělo chybět v naší kuchyni a které nám pomůže při hubnutí? O tom jsme si povídali s lékařem MUDr. Igorem Brizlákem, který se věnuje také ajurvédě.

Lékař MUDr. Igor Brizlák se specializuje na anesteziologii a intenzivní medicínu. 20 let pracuje také v záchranné zdravotní službě. K tomu se již více než 15 let zabývá také ajurvédou, tedy tradičním medicínským systémem, který pochází ze starověké Indie.

V rozhovoru prozradil, co brání lidem lépe porozumět sobě, jak na nás působí nesprávné stravovací návyky nebo negativní myšlení. Také to, co by nemělo chybět v našem jídelníčku, které koření bychom měli mít v kuchyni a které nám pomohou při hubnutí.


1. Mohli byste nám hned na začátek představit ajurvédu?

Ajurvéda je tradiční medicínský systém, který pochází ze starověké Indie. Vznikla před více než 3 000 lety jako součást védského poznání. Ájus znamená v sanskrtu život a véda je věda, je to tedy věda o životě a jeho zákonitostech.

2. Souhlasíte s tím, že ajurvéda je nauka o životě? Co vás na ní zaujalo?

Ajurvédě se věnuji již více než 15 let. Zaujala mě její systematičnost, hloubka poznání, schopnost pomoci člověku získat a udržet v životě rovnováhu, dlouhodobé zdraví, a to fyzické i psychické. Vše toto hluboké poznání zákonů, na kterých stojí náš život, dělá z ajurvédy skutečnou nauku, vědu o životě. 

3 principy – Váta (vzduch), Pitta (oheň) a Kapha (sliz) tvořené živly – prostor, vzduch, oheň, voda a zem – tvoří a řídí celý vesmír. V mikrokozmu našeho těla řídí funkce a tvoří strukturu našich buněk, tkání, orgánů a orgánových systémů. Kombinace těchto živlů u každého z nás určuje naše doshy – Váta, Pitta či Kapha. 

3. Cílem ajurvédy je lépe porozumět sám sobě. Co podle vašich dlouholetých zkušeností brání lidem, aby si lépe porozuměli?

Především je to ztracená schopnost vnímat své potřeby, vnímat své tělo. Ale také cítit signály, které nám tělo posílá již při té nejmenší nerovnováze, kterou si svým životním stylem, stravováním a psychickým nastavením v životě neustále vyvoláváme. Jsme odpojeni sami od sebe, od světa, ve kterém žijeme, jehož jsme však neoddělitelnou součástí. Nemůžeme si porozumět, když ignorujeme naši individuální zodpovědnost za svůj život a své zdraví

4. Jak na člověka působí, když má negativní myšlení nebo nesprávné stravovací návyky, jako například kouření či požívání alkoholu?

Všechny tyto negativní faktory vyvolávají nerovnováhu, narušují naše zdraví již na buněčné úrovni. Vedou k poškození našeho organismu, což nevyhnutelně časem vyústí do nemoci. Přičemž stejně jako negativa životního stylu ((ne)strava, nedostatek pohybu a zlozvyky) i naše myšlení podstatně ovlivňuje naše zdraví. Náš hormonální systém odráží míru našeho stresu, stejně jako způsob, jakým přistupujeme k životu, zda vnímáme život z lepší stránky, nebo je pro nás temným a smutným místem. Nové poznatky o mikrobiomu v našich střevech dokonce prokázaly, že lidé trpící depresemi mají jiný střevní mikrobiom než lidé, kteří jsou zdraví

5. Původ více než mnoha nemocí se skrývá v nesprávné životosprávě. Ajurvéda proto apeluje na zdravé stravovací návyky. Můžete nám přiblížit, co například doporučujete svým klientům, aby zařadili do svého jídelníčku a co aby vynechali?

U každého platí, že dostatek ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin, různá koření, hodnotné zdroje bílkovin – luštěniny, některé mléčné výrobky a kvalitní maso, již méně masné výrobky – mají tvořit základ naší stravy. Zejména vláknina, kterou přijímáme v ovoci, zelenině a celozrnných obilninách, je potravou pro bakterie tvořící náš střevní mikrobiom, svatý grál současné medicíny. 

To, jak je osídleno vaše tlusté střevo, je ovlivňováno naší stravou a to, co z ní produkují v našem střevě sídlící bakterie, významně ovlivňuje naše zdraví. Buď je výživa zdrojem našeho zdraví, nebo naopak původcem našich nemocí. Ajurvéda už tisíce let tvrdí, že naše zdraví a naše nemoci mají původ v našem střevě. Poznatky moderní vědy to pouze potvrzují. Vysoce zpracované, upravené a uměle dochucované potraviny, junk food (rychlé občerstvení), sladké nápoje – to všechno do zdravého jídelníčku člověka nepatří. Stejně tak strava nemá být monotónní, nemá obsahovat jen opakující se potraviny, má být pestrá, co nejpestřejší. 


6. Jak může ajurvéda pomoci lidem při hubnutí kromě apelu na zdravý jídelníček?

Především ajurvéda přistupuje ke každému vysoce individuálně, v medicíně je budoucností personalizovaný přístup. V ajurvédě se tento přístup uplatňuje již od jejího počátku. Každý jsme jiný, vše určuje naše individuální došická konstituce. 

Fyzika platí univerzálně – příjem energie (kalorií) musí být nižší, než je její výdej (méně jíst, více se hýbat). Jednotlivé konstituční typy – kombinace živlů – Vata, Pitta a Kapha se liší svým metabolismem. Vata má proměnlivý metabolismus, někdy má výraznou chuť k jídlu, jindy cítí slabší hlad. Lidé typu Pitta se vyznačují silným metabolismem, tráví výborně, často jedí těžká, zejména masná jídla. Kapha typ má metabolismus pomalý. Lidé této konstituce přibírají nejlépe a stojí je nejvíce námahy zhubnout a udržet si hmotnost. Musí důsledněji ve svém jídelníčku omezit – sladkosti, těstoviny, pečivo i tučné mléčné výrobky. Zejména sladká chuť jim velmi snadno a rychle přidá kilogramy.

7. V ajurvédě se považuje za malý přírodní zázrak kurkuma, která přináší zdraví a dlouhověkost. Také jste fanouškem kurkumy nebo upřednostňujete jiné koření nebo byliny?

Kurkuma svými vlastnostmi výrazně pomáhá v boji se zánětem, proto určitě má mít své zastoupení v naší kuchyni. Případně můžeme kurkumu užívat v podobě výživových doplňků. Je ale jen několik druhů přípravků, které obsahují kurkumu s dostatečnou biologickou dostupností. 

Černé pepř, dlouhé pepř (piper longum), zázvor, římský kmín (kumin), koriandr, fenykl, semínka hořčice, majoránka, bobkový list, oregano, chili – a mnohé další koření a kořenící směsi dokážou podpořit naše trávení a pomáhají dokonce i našemu mikrobiomu. 

8. Na závěr, jaké koření nebo byliny byste doporučil našim čtenářům, aby zařadili do svých jídelníčků, když chtějí zhubnout, a proč?

Semínka koriandru, kmínu (římského kmínu) a fenyklu v poměru 1:1:1 tvoří čajovou směs KKF. Úžasně podporuje trávení (trávicí oheň) u každého metabolického typu. Samotná semínka fenyklu podporují sílu trávení bez zvýšení elementu Pitta. Směs koření trikatu – černé pepř, dlouhé pepř a zázvor – pomáhá při hubnutí a pomáhá zbavit tělo toxinů z nevhodné stravy.

Zhubni s DaVe

Zhubni s DaVe
Redaktor DaVe

Tvoříme pro Vás obsah z kuchyně DaVe.

Kontaktujte nás e-mailem nebo telefonicky +421 907 372 508 v čase Po - Pá od 9:00 do 15:00h. Pomůžeme vám co nejdříve to bude možné.
Dávid Takáč | Schudni s DaVe
Mgr. Dávid Takáč
Veronika Takáčová | Schudni s DaVe
Bc. Veronika Takáčová

Schudni s DaVe s. r. o.
Sídlo: Košická 1755/34
903 01 Senec

IČO: 53886445
DIČ: 2121516870
IČ DPH: SK2121516870