Zpět

Sezónní stravování plné výhod. Jaké potraviny bychom měli vybrat?

Jistě jste už slyšeli o sezónním stravování, které je spojeno se čtyřmi ročními obdobími. Mnozí z vás fungují na sezónním stravování, aniž by si to uvědomovali. V kuchyni se řídí tím, jaké plody dozrávají v daném ročním období, a ty zařazují do svého jídelníčku. 

Sezónní stravování bylo kdysi zcela přirozené a běžné, dovozem exotických potravin se však začalo vytrácet z našich kuchyní. V zimě tak konzumujeme dovážené jahody, mango či maliny. Sezónnost se tak pomalu, ale jistě z našich talířů vytrácí. 

Benefity sezónního stravování 

Pro naše tělo jsou vždy nejvhodnější nejčerstvější potraviny. Ty jsou plné vitamínů, minerálů a mají také jinou chuť. Vždyť si porovnejte jahody, které si koupíte v létě na trhu, s těmi, které dostanete v lednu v supermarketu. Nebo jablko, které nenápadně utrhnete ze sousedova stromu s tím, které je dovezené ze Španělska. Chuť je úplně jiná, že? Ovoce a zelenina, které farmáři dopěstují v přirozeném prostředí, jsou navíc bohatší i na antioxidanty.

národní centrum pro biotechnologické informace v roce 2008 uvedlo studii, kde zkoumali v brokolici hladinu vitamínu C během různých ročních období. Vědci zjistili, že tato hodnota se mění a vyšší je v době, kdy je sezóna dozrávání brokolice. Z toho vyplývá, že bychom měli konzumovat to, co nám naši farmáři nabídnou. 

Sezónní potraviny jsou levnější, protože se nemusí dovážet ze zahraničí a nejčastěji jsou dopěstované přímo v našich zeměpisných šířkách. Zároveň koupí sezónních produktů podpoříte místní farmáře.

Odborníci navíc varují, že dnes, když se obchody plní potravinami z celého světa, stoupá u lidí výskyt alergií. Naše strava by totiž měla být přizpůsobena klimatickým podmínkám, ve kterých žijeme. Navíc sezónní potraviny dokáže naše tělo lépe zpracovat. 

„Musíme myslet na to, zda jsme připraveni spotřebovat to, co kupujeme, aby se jídlo nestávalo odpadem. Když budeme kupovat čerstvé potraviny, nemusíme mít mražené zásoby, spotřebováváme méně energie a netvoříme potenciální potravinový odpad,“ říká pro Hospodářské noviny Ladislav Miko ze Zastoupení Evropské komise na Slovensku. 


Stravování na jaře a v létě

Máme tu březen a jaro se už pomaličku rozbíhá. Farmáři na trzích vykládají první saláty, šťavnaté ředkvičky nebo sladký hrášek. Jaro je ideálním obdobím na lehké saláty ze špenátu dochucené jarní cibulkou či paprikou. Začíná se také houbářská sezóna, takže byste se měli vypravit na ranní procházky a nasbírat si houbové kousky do dobré praženice. 

Dozrává také medvědí česnek, který je ideální například na pesto. Stačí si ho jen zmixovat s olivovým olejem, vlašskými ořechy a máme hotovo. Medvědí česnek má antibiotické účinky, podporuje trávení a má vysoký obsah vitamínu C. 

Léto je zas ideálním obdobím na doplnění živin a minerálů. Dozrávají nám melouny, jahody, maliny či rybíz. Ze stromů visí červené třešně a na balkoně můžete sbírat první cherry rajčata. Jídelníček během horkých letních měsíců by měl zahrnovat co nejvíce syrové stravy složené z čerstvé zeleniny a ovoce. 

Tip od Schudni s DaVe: Do květináčů si zasaďte bazalku, oregano či rozmarýn. Skvěle si s nimi dochutíte saláty. 

Jídelníček během chladných měsíců

Když dozrávají dýně, jablka a hrušky, je to jasný signál, že tu máme podzim. Všechno se zpomaluje, příroda se ukládá k spánku a naše tělo se připravuje na zimu. Teplé polévky a různé přípavky jsou ideální během tohoto období. Dozrává také hroznové víno, růžičková kapusta či květák. Opět jde o potraviny, které by na vašem stole neměly chybět. Když se ochladí, přišel čas vývarů, fazolových polévek, pečeného česneku či mrkve, kterou můžeme křupat večer při televizi.

Zima se nám už tradičně spojuje s pomeranči, které nám doplní chybějící hladinu vitamínu C. Čerstvý šípkový čaj z plodů, které prošly prvním mrazem, je skvělým lékem pro naše tělo. V jídelníčku by se měla objevit také kysaná kapusta, skořice, kyselé okurky a celer. Během těchto měsíců bychom měli stahovat do mrazničky, kde máme uložené mražené zásoby ovoce z léta, otevírat první zavařeniny a do misek si nasypat sušené ovoce. 


Výběr tří místních potravin od Schudni s DaVe

Drazí naši dejváci, vysvětlili jsme vám, proč jsou sezónní potraviny důležité. Vybrali jsme tři potraviny, které jsou místní a v mnoha jídelníčcích chybí, přitom jsou chutné a zdravé. 

  • Cvikla: Jde o červený zázrak plný vápníku, hořčíku či sodíku. Železo navíc zabraňuje chudokrevnosti. Obsahuje také vitamín C a vlákninu. Klíčové také je, že podporuje imunitu, zdravé srdce a pomáhá při zácpě. Cvikla je také zázrakem při regeneraci buněk, neboť obsahuje kvantum kyseliny listové. Šťáva z cvikly obsahuje také látky betaín a tryptofán, které zmírňují stres.
  • Pohanka: Je potravina plná vitamínů B1, B2 a C. Neobsahuje dokonce ani lepek, což znamená, že je ideální potravinou pro celiaky. Pomáhá dokonce při křečových žilách. Obsahuje velké množství bílkovin, takže jde o super-potravinu pro sportovce. V 100 gramech pohanky najdeme 10 gramů bílkovin a 4 gramy vlákniny.
  • Bób: Kdysi se říkalo, že bob je potravinou chudých, a dnes na něj úplně zapomínáme. Přitom je bohatý na bílkoviny, vlákninu či minerály, jako jsou železo, draslík, fosfor a zinek. Má také vysoký podíl železa. Stačí ho jen uvařit v slané vodě, oloupat a můžete ho jako skvělou svačinu konzumovat po celý den. 
Zhubni s DaVe

Zhubni s DaVe
Redaktor DaVe

Tvoříme pro Vás obsah z kuchyně DaVe.

Sezónní stravování plné výhod. Jaké potraviny bychom měli vybrat?

Jistě jste už slyšeli o sezónním stravování, které je spojeno se čtyřmi ročními obdobími. Mnozí z vás fungují na sezónním stravování, aniž by si to uvědomovali. V kuchyni se řídí tím, jaké plody dozrávají v daném ročním období, a ty zařazují do svého jídelníčku. 

Sezónní stravování bylo kdysi zcela přirozené a běžné, dovozem exotických potravin se však začalo vytrácet z našich kuchyní. V zimě tak konzumujeme dovážené jahody, mango či maliny. Sezónnost se tak pomalu, ale jistě z našich talířů vytrácí. 

Benefity sezónního stravování 

Pro naše tělo jsou vždy nejvhodnější nejčerstvější potraviny. Ty jsou plné vitamínů, minerálů a mají také jinou chuť. Vždyť si porovnejte jahody, které si koupíte v létě na trhu, s těmi, které dostanete v lednu v supermarketu. Nebo jablko, které nenápadně utrhnete ze sousedova stromu s tím, které je dovezené ze Španělska. Chuť je úplně jiná, že? Ovoce a zelenina, které farmáři dopěstují v přirozeném prostředí, jsou navíc bohatší i na antioxidanty.

národní centrum pro biotechnologické informace v roce 2008 uvedlo studii, kde zkoumali v brokolici hladinu vitamínu C během různých ročních období. Vědci zjistili, že tato hodnota se mění a vyšší je v době, kdy je sezóna dozrávání brokolice. Z toho vyplývá, že bychom měli konzumovat to, co nám naši farmáři nabídnou. 

Sezónní potraviny jsou levnější, protože se nemusí dovážet ze zahraničí a nejčastěji jsou dopěstované přímo v našich zeměpisných šířkách. Zároveň koupí sezónních produktů podpoříte místní farmáře.

Odborníci navíc varují, že dnes, když se obchody plní potravinami z celého světa, stoupá u lidí výskyt alergií. Naše strava by totiž měla být přizpůsobena klimatickým podmínkám, ve kterých žijeme. Navíc sezónní potraviny dokáže naše tělo lépe zpracovat. 

„Musíme myslet na to, zda jsme připraveni spotřebovat to, co kupujeme, aby se jídlo nestávalo odpadem. Když budeme kupovat čerstvé potraviny, nemusíme mít mražené zásoby, spotřebováváme méně energie a netvoříme potenciální potravinový odpad,“ říká pro Hospodářské noviny Ladislav Miko ze Zastoupení Evropské komise na Slovensku. 


Stravování na jaře a v létě

Máme tu březen a jaro se už pomaličku rozbíhá. Farmáři na trzích vykládají první saláty, šťavnaté ředkvičky nebo sladký hrášek. Jaro je ideálním obdobím na lehké saláty ze špenátu dochucené jarní cibulkou či paprikou. Začíná se také houbářská sezóna, takže byste se měli vypravit na ranní procházky a nasbírat si houbové kousky do dobré praženice. 

Dozrává také medvědí česnek, který je ideální například na pesto. Stačí si ho jen zmixovat s olivovým olejem, vlašskými ořechy a máme hotovo. Medvědí česnek má antibiotické účinky, podporuje trávení a má vysoký obsah vitamínu C. 

Léto je zas ideálním obdobím na doplnění živin a minerálů. Dozrávají nám melouny, jahody, maliny či rybíz. Ze stromů visí červené třešně a na balkoně můžete sbírat první cherry rajčata. Jídelníček během horkých letních měsíců by měl zahrnovat co nejvíce syrové stravy složené z čerstvé zeleniny a ovoce. 

Tip od Schudni s DaVe: Do květináčů si zasaďte bazalku, oregano či rozmarýn. Skvěle si s nimi dochutíte saláty. 

Jídelníček během chladných měsíců

Když dozrávají dýně, jablka a hrušky, je to jasný signál, že tu máme podzim. Všechno se zpomaluje, příroda se ukládá k spánku a naše tělo se připravuje na zimu. Teplé polévky a různé přípavky jsou ideální během tohoto období. Dozrává také hroznové víno, růžičková kapusta či květák. Opět jde o potraviny, které by na vašem stole neměly chybět. Když se ochladí, přišel čas vývarů, fazolových polévek, pečeného česneku či mrkve, kterou můžeme křupat večer při televizi.

Zima se nám už tradičně spojuje s pomeranči, které nám doplní chybějící hladinu vitamínu C. Čerstvý šípkový čaj z plodů, které prošly prvním mrazem, je skvělým lékem pro naše tělo. V jídelníčku by se měla objevit také kysaná kapusta, skořice, kyselé okurky a celer. Během těchto měsíců bychom měli stahovat do mrazničky, kde máme uložené mražené zásoby ovoce z léta, otevírat první zavařeniny a do misek si nasypat sušené ovoce. 


Výběr tří místních potravin od Schudni s DaVe

Drazí naši dejváci, vysvětlili jsme vám, proč jsou sezónní potraviny důležité. Vybrali jsme tři potraviny, které jsou místní a v mnoha jídelníčcích chybí, přitom jsou chutné a zdravé. 

  • Cvikla: Jde o červený zázrak plný vápníku, hořčíku či sodíku. Železo navíc zabraňuje chudokrevnosti. Obsahuje také vitamín C a vlákninu. Klíčové také je, že podporuje imunitu, zdravé srdce a pomáhá při zácpě. Cvikla je také zázrakem při regeneraci buněk, neboť obsahuje kvantum kyseliny listové. Šťáva z cvikly obsahuje také látky betaín a tryptofán, které zmírňují stres.
  • Pohanka: Je potravina plná vitamínů B1, B2 a C. Neobsahuje dokonce ani lepek, což znamená, že je ideální potravinou pro celiaky. Pomáhá dokonce při křečových žilách. Obsahuje velké množství bílkovin, takže jde o super-potravinu pro sportovce. V 100 gramech pohanky najdeme 10 gramů bílkovin a 4 gramy vlákniny.
  • Bób: Kdysi se říkalo, že bob je potravinou chudých, a dnes na něj úplně zapomínáme. Přitom je bohatý na bílkoviny, vlákninu či minerály, jako jsou železo, draslík, fosfor a zinek. Má také vysoký podíl železa. Stačí ho jen uvařit v slané vodě, oloupat a můžete ho jako skvělou svačinu konzumovat po celý den. 
Zhubni s DaVe

Zhubni s DaVe
Redaktor DaVe

Tvoříme pro Vás obsah z kuchyně DaVe.

Kontaktujte nás e-mailem nebo telefonicky +421 907 372 508 v čase Po - Pá od 9:00 do 15:00h. Pomůžeme vám co nejdříve to bude možné.
Dávid Takáč | Schudni s DaVe
Mgr. Dávid Takáč
Veronika Takáčová | Schudni s DaVe
Bc. Veronika Takáčová

Schudni s DaVe s. r. o.
Sídlo: Košická 1755/34
903 01 Senec

IČO: 53886445
DIČ: 2121516870
IČ DPH: SK2121516870